Trefor Road Culdesac (rasanubari) wrote,
Trefor Road Culdesac
rasanubari

 • Mood:

Pagi hari kedua Bogor berpesona senyum lagi

Seawal pagi Cafe Hotel Santika Bogor


Hari kedua Bogor 12 Februari. Update dari Terengganu. Hari kedua Terengganu. Hotel bajet tengah bandar dengan internet tanpa wayar percuma. Bila sampai masa catat cerita. Nanti promosi hotel ini pula. Hotel tengah bandar berhampiran Cherating. Malam ini. Pindah pergi Cherating.

Pagi hari kedua Bogor. Sarapan pagi berdua. Sarapan sebelum pukul tujuh pagi. Suami dan geng bakal dijemput pergi kampus IP Bogor seawal pukul lapan pagi. Kampus induk IPT ini. Bukan kampus bandar bersebelahan dengan Hotel Santika ini.

Dalam lif. Suami bertanya-tanya sendiri. Tercari-cari nama restoran di dinding lif sebelum picit nombor aras. Mana satu restoran dengan sarapan pagi. Sebelum Su beritahu tingkat tiga. Mata terpandang catatan nama cafe. Kata lelaki Indonesia sama dengan kami dalam lif. Restorannya di tingkat 3.

Kemudian masuklah pula dua wanita bertudung dan dua lelaki. Warga Indonesia. Dua daripadanya terpaksa keluar dari lif. Lif kecil tercatat hanya muat sembilan orang. Ini hanya boleh muat lima. Mungkin boleh kalau sembilan itu semuanya kurus kecil. Muatan sebenarnya berkadar dengan berat bukan pada bilangan orang.

Sesampai restoran atau cafe lupa nama kala mencatat ini. Wanita muda lawa menyapa dengan senyum manis mesra di pangkal ruang restoran. Bawa kami menuju meja empat persegi buat dua orang. Meja tepi dinding kaca berpandangan kolam renang di sebelah restoran. Kolam seakan lebih tinggi dari aras restoran. Sebagaimana dengan lobi. Ruang cafe ini pun bertema warna hijau serai lembut dan warna coklat. Kerusi makan warna hijau. Napkin pun warna hijau. Unifom petugas cafe pun dalam tona warna yang sama. Warna coklat berselitan warna hijau.

Seperti biasa. Suami ambilkan jus buat kami berdua. Sebelum kita ambil makanan sendiri. Jus warna merah buat suami. Jus oren buat Su. Selama ini Su suka Jus Mangga. Bila tahu Jus Mangga kurang bagus buat sakit kaki Su ini. Juga Jus Mangga tinggi kandungan gula. Kini memilih Jus Oren. Teh O panas buat kami berdua. Teh dihidang pelayan cafe. Sebagaimana selalu kini. Teh buat kami tanpa gula tanpa krim.

Makan Nasi Goreng bercampur Mee Goreng dalam satu pinggan. Mee halus semacam mee segera. Bukan seperti mee kuning kasar Malaysia. Jarang tinggalkan makanan di dalam pinggan. Selalunya Su senantiasa berusaha memastikan pinggan licin dari makanan. Kecuali bawang-bawang dan batang sayur dan tulang. Ikut sunnah Nabi. Habiskan semua makanan di dalam pinggan. Setiap butir makanan itu tersembunyi keberkatan. Bagaimanapun pagi ini. Terpaksa tinggalkan makanan di dalam pinggan. Bukan kurang sedap. Kurang menepati selera. Rasa tawar kurang perisa. Terbiasa makan mee goreng pedas dan nasi goreng berperisa. Juga kerana sebenarnya masih bersisa sakit gigi. Sebelum terbang datang Bogor. Sakit gigi selepas lebih dua tahun tanpa serangan sakit gigi.

Bagaimanapun. Tentang hidangan makanan hotel ini. Komen Su pada suami. Sedaplah sikit berbanding rasa makanan restoran hotel berbintang-bintang di Bandung itu. Kalau membandingkan hidangan hotel ini dengan hotel di Bandung itu. Walaupun hotel di Bogor ini hanya tiga bintang. Walaupun pilihan makanan kurang dari pilihan makanan hotel di Bandung itu. Ingat hotel di Bandung itu. Ingat betapa sakitnya perut selepas satu sarapan pagi di hotel itu. Pengalaman sakit perut pertama kali kerana keracunan makanan dalam dua puluh tahun kot.

Apa pun pada Su. Makanan hotel serantau Melayu semuanya hampir sama wajah dan rasa. Kalau sarapan pagi. Mesti ada hidangan nasi atau mee. Bubur Nasi dalam belanga besar. Sudut hidangan telur. Sudut roti. Sudut kuih-muih dan desserts. Kalau hotel berbintang-bintang. Ada sudut roti canai. Ada sudut lemang dan rendang. Macam-macam lagi. Ini kalau hidangan sarapan pagi.

Kembali kepada Hotel Santika Bogor. Satu pagi Jawa Barat nyaman hari bercahaya terang mentari pagi.

Suami ambilkan Omelet. Omelet kecil kurang lembut tengah. Bahasa mudah, Omelet sedikit keras.

Setahun dua ini. Hotel-hotel tempatan sedap hidangan pada selera ini. Atau berbeza rasa hidangan. Hotel Awana Kijal Kemaman. Hotel Royal Bintang Seremban sedap pilihan desserts. Cucur Bawang gaya cucur kampung Seri Malaysia Taiping. Kuetiau Kerang panas-panas Grand Plaza Penang. Omelet Renaissance Kuala Lumpur. Pilihan roti Renaissance Kota Bharu. Sambal Nasi Lemak Shahzan Inn Bukit Fraser. Waffle Casuarina Impiana Ipoh. Ini apa yang teringat kala mencatat ini. Hotel yang dulu-dulu. Sudah terlupa. Juga kebanyakan hotel-hotel singgahan kebelakangan ini. Semua hidangan terasa sama.

Kembali kepada catatan sarapan pagi. Hotel Santika Bogor.

Sudut kuih-muih dan buah-buahan. Sedang Su pandang-memandang melihat pandang pilihan makanan. Tanya seorang petugas cafe berdiri situ. Mesra bersenyum manis bertanya dalam bahasa Indonesia bermaksud mahu kuih mana satu bu. Siap lagi lelaki muda ini mencadangkan kuih itu ini. Siap beri penerangan ringkas lagi tentang kuih itu ini. Siap lagi tolong ambilkan pilihan kuih-muih ke dalam pinggan Su pegang. Layanan manis mesra bersenyum semanis wajah muka Melayu. Wah bagusnya. Masuk hari kedua. Semua layanan berbudi bahasa. Ramai manis wajah manis mesra senyuman. Terang benderang catatkan nama hotel. Kerana berpuas hati dengan servis hotel. Promosi percuma dari pelanggan senang hati.

Kita bercerita pada suami. Kata memuji-muji layanan petugas tadi. Pengalaman selama ini. Selalunya. Petugas restoran hotel hanya memerhati kelaku kita mengambil makanan. Juga komen kita. Semua petugas kelihatan muda-muda belum berumur suku abad.

Pengalaman mesra pelanggan petugas hotel masih boleh ingat kalau di negara sendiri. Pengalaman setahun dua ini. Seorang lelaki bertugas di dapur telur Hotel Promenade Kota Kinabalu. Bagaimanapun kini setiap kali pergi kota kelahiran tiga puteri kami itu. Kami memilih menginap di Hotel Meredien menghadap pasar menjual mutiara itu.

Juga komen kita. Sekeliling kami. Pelanggan Hotel Santika sedang makan. Rata-ratanya berwajah Melayu bukan Jawa. Bahasa pertuturan mereka di sekeliling kami. Bahasa Indonesia baku. Bukan bahasa orang Jakarta dalam cerita sinetron yang kekadang sukar kita fahami maksud kata.

Mungkin hotel ini sedang berkumpul para peserta seminar. Keliling kami. Bising bicara beberapa orang lelaki Indonesia pakai blazer tentang hal ehwal semasa dan ekonomi Indonesia.

Sedang makan. Lalu Dr W kawan sefakulti suami dan Dr Z dari Serdang. Berlalu keluar selepas makan.

Suami terima panggilan telefon dari Malaysia. Sesaorang dari jabatan kerajaan tentang iklim. Lamalah juga bualan. Orang itu bertanyakan tentang satu seminar bulan Mac nanti. Seminar berkaitan urusan suami kita di Bogor ini. Selesai bual. Kata suami. Habis kredit.. Bila di luar negara. Orang Malaysia telefon. Kredit kita pun turut susut sama.

Komen Su. " Dia tak kisah telefon keluar negara. Tapi dia lupa kredit orang di sini pun terjejas sama. "

Selesai makan. Semua petugas kiri dan kanan kami. Mesra senyum ucap terima kasih. Bagus bagus. Layanan mesra pelanggan semanis wajah. Allah taala izinkan. Boleh datang sini lagi.

Dalam lif. Sepasang orang Indonesia berketurunan Tionghua. Lelaki pasangan itu. Sedikit gempal. Isterinya kurus kecil. Tunjuk tanda lif hanya muat sembilan orang. Kata lelaki itu. Bohong! Tercatat muat sembilan orang. Walhal tadi kami hanya muat lima orang. Itupun bersempit-sempit.

Kata suami. Selepas pasangan Cina Indonesia itu keluar dari lif. Orang Indonesia tu orang Cina tapi bertutur dalam bahasa Indonesia.

Kuih muih dalam gambar. Satu kuih itu. Su ingatkan Kuih Lopes. Sebenarnya kuih diperbuat dari lecekan samada ubi keledek atau tepung sagu dengan tengahnya berisi gula Melaka. Mirip Kuih Abok-Abok Malaysia. Cuma Kuih Abok-Abok diperbuat dari sagu biji dan dibungkus dalam daun pisang.


Sarapan pagi hari kedua Santika Bogor


Ssuriha. Get yours at bighugelabs.com/flickr

free counterTetamu Rasanubari
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Tags: 12haribulan, 28haribulan, bogor, flickr, foodpics, hotel, indonesia, makanmakan, manna, saturday, thursday
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  Comments allowed for friends only

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments