Tags: wednesday

Kolesterol budiman kolesterol jahat


184629_10150101286876727_20534666726_6847442_3736825_n

Good & Bad Cholesterol

IVILLAGE HEALTH STAFF ON DEC 12, 200


Lowering total cholesterol in the diet is a start, but new studies released recently indicate that's not enough to prevent heart attacks. Knowing the difference between "good" cholesterol nd "bad" cholesterol may help reduce the risk of cardiovascular disease and heart attack.

A study conducted by the Indiana University School of Medicine revealed that it may be more important to keep good cholesterol high than to lower bad cholesterol – even if it means overall cholesterol levels are high.

All cholesterol – that fat-like substance produced by the body and consumed in meat, poultry, fish, eggs and dairy products – is not created equal. The good cholesterol, needed by the body to make hormones and vitamin D and to produce bile (which breaks down other fats), are called high-density lipoproteins (HDLs). HDLs are found in monounsaturated fats like olive oils, vegetable oils, nuts and avocados.

Diets high in fruits, vegetables, nuts and grains are heart healthy. They increase good cholesterol without significantly increasing total cholesterol. The National Cholesterol Education Program guidelines suggest an HDL goal of 45 milligrams per deciliter (mg/dL) or higher for men and 55 mg/dL or higher for women.

Also, HDLs help the body break down the bad cholesterol, or low-density lipoproteins (LDLs). LDLs have more fats than proteins and contribute to plaque formation in the arteries. Optimal levels of LDLs should be kept below 100 mg/dL. Foods high in saturated and trans fats (butter, stick margarine, lard, red and fatty meats, cheese and other dairy products) are loaded with LDLs.

Maka sebermula hari ini tiada lagi langsir menabiri sana

Cerita satu

" Mak nak buka blog baru laa.. Balik dari haji ni Mak jemu nak pandang blog Livejournal tu. Tak tau laa kenapa.. Macam pening kalau nak tengok blog tu. Tu belum lagi pergi tengok. Sejak balik dari haji ni. Mak tak pernah pergi tengok pun blog tu. Boleh bagi cadangan apa nama blog Mak nak buka baru ni. "

" Mak kan banyak blog kat Blogspot tu.. "

"  Tu semua blog private. Ni blog Mak nak bagi public kat pembaca. "

" Kenang Daku Dalam Doa Mu okay ke? "

" Hmm okay juga..Okay laa tu. "

" Ayang! Okay tak nama tu. "

" Mana-mana laa."

" Baby. Mak nak buka blog baru. Okay ke nama blog tu Kenang Daku Dalam Doa Mu."

" Hmmm.. Okay laa juga.. "

" Kenapa ada juga kat hujung tu?.. "

" Kenapa nama blog tu macam sedih je. "

" Mak ingat kalau Mak dah mati nanti. Orang baca blog Mak. Orang ingat kat Mak. Orang doakan Mak. "

 " Okay lah. "

Cerita dua

Bual dengan Suraya.

" Ramai pembaca dah mula tanya bila Mak nak update blog Livejournal tu. Bayangkan blog yang kita suka kita rindu tertunggu-tunggu bila dia nak update. Tapi masa ni malas betul lah Mak nak tengok blog tu. Pandang pun Mak tak mau. "

" Diaorang belum tahu ke Mak dah ada blog baru? "

" Mak belum publickan lagi.. "

" Mak publickan lah. Bubuh link blog baru kat blog Livejournal tu. "

" Okay lah. Esoklah Mak publickan blog tu. Okay lah. Esok Mak mula angkat tabir. "

" Mak nak tutup ke blog lama tu?"

" Tak lah. Dah sembilan tahun blog tu. Tahun depan cukup sepuluh tahun. Bila hilang pening. Sesekali nanti Mak update laa.. "

" Mana layout yang lebih cantik. Mak suka layout yang ringkas. Se-minimalis mungkin. Mak suka blog yang ringkas. Sederhana tak payah serabut kat tepi tu. Blog baru ni komen pun Mak tak letak. Kalau nak komen. Biar diaorang hantar mesej kat Facebook sana. Mak tulis untuk orang membaca. Orang yang baca blog ni orang yang suka membaca. "

Muhammad Idris mencelah.

" Tapi kenapa berbeza tulisan Mak dekat blog lama dengan yang baru ni? "

" Berbeza? Beza macam mana tu?"

" Blog dulu Mak tulis macam karangan. Blog baru ni lain. Ringkas. "

" Oh Ayang Mak tahu beza! Blog baru ni Mak tulis dengan rasa lebih segar. "

" Mana lebih bagus? "

" Mana Idris tahu. Sama je. "

Blog baru sana menulis dengan mencatat bagai menulis diari. Tulisan di Livejournal ini. Kini semacam seawal menulis lagi dalam kepala sudah set catatan buat berkongsi. Saya mahu seperti kala mula-mula menulis blog senyap-senyap sepuluh tahun lalu. Menulis buat diri sendiri sebagai kenangan kemudian hari. Pening melihat blog lama mungkin juga kerana sepulang dari haji ini saya mahu buka buku baru dengan aura iltizam lebih segar harapan. Biar cerita lama dengan kisah sanubari itu terperap simpan buat kenangan. Pun begitu sesekali saya bakal bersinggah mencatat laman menyimpan seribu satu kenangan keluarga selama sembilan tahun ini. Malah hari ini singgah mencatat entri ini. Tersinggah halus rasa sedih mengenangkan betapa hampir sepuluh tahun dengan Rasanubari ini.

Pun begitu. Sini atau sana. Saya tetap dengan cara saya. Tetap dengan melodi terbiasa.

Makanya dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim hari ini saya angkat tirai laman sesekali saya mencatat kala masih bermusim malas memandang blog Livejournal ini. http://kenangdakudalamdoamu.blogspot.com/
Ssuriha. Get yours at bighugelabs.com/flickr

free counterTetamu Rasanubari
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Kurang 48 jam sebelum berangkat terbang malam Jumaat tanah suci melambai terharu sanubari

Salin dan pindah dengan sedikit edit dari status Buku Muka hari ini Selasa 11 November.

InsyaAllah saya dan suami berangkat terbang ke tanah suci pada malam Jumaat ini. Mohon ampun maaf pada semua. Mohon maaf segala salah dan silap yang tersurat mahupun yang tersirat tanpa saya sedar. Mohon doakan semoga Allah subhanahuwataala permudahkan segala urusan kami di sana, sihat dan kuat dan senantiasa di dalam sabar tenang dan taqwa terutamanya sebermula 8 Zulhijjah sampai hari wukuf.. Doakan kami mendapat haji yang mabrur.


Ssuriha. Get yours at bighugelabs.com/flickr

free counterTetamu Rasanubari
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Selepas dua minggu masih demam dua kali sampai Pahang

Sepiring The Bharat Tea House Carrot Cake secangkir teh panas


Bila malas menulis panjang. Salin pindah dari Twitter. Cerita dua minggu terakhir bulan Julai. Bahasa bercampur-campur Inggeris dan Melayu kerana mengenang kawan Twitter orang putih.

4 Ogos 2009 hari Selasa Bandar Baru Bangi

Read online my mother's short story that won the literature award in mid 90s

Found out that one of my mother novels is available at The National Library of Australia. She won the literature award for this novel in 80s

Lansium Domesticum and Garcinia Mangostana from Lata Jarum

Last night I dreamt of Sar and I in London and I said to one male professor. " Life in this world is short compared to life in alam barzakh"

Nostalgic beautiful mountaineous Salzburg by Salzach River and that awesome summer in Munich by River Isar near Bavarian Alps in Amazing Race

Lethargic after more than two weeks with flu

3 Ogos hari Isnin Bandar Baru Bangi

Sar called after Asar asking me to survey hotels in that town in Pahang for this coming weekend

Last night I dreamt of two Sitis and I solat subuh at masjid woke up at five AM for sahur

Masih terkesima dengan mimpi hujan merembas basah ruang tamu rumah bertingkap papan bagai jendela istana Melayu lama

Hujung demam terlelap petang penat sepulang dari Pahang mimpi hujan guruh berdentum bertempias basah rumah dua keluarga adinda bertandang

Fasting sunnah Monday 11 Shaaban 1430 H

2 Ogos hari minggu Lata Jarum Pahang - Bandar Baru Bangi

Sleep after solat Isya' woke up at five AM for sahur

Afternoon tea with Chicken Soup and Jemput-Jemput and Toasts at a new kopitiam in Bandar Baru Bangi not the one with white coffee

Arrived in Bandar Baru Bangi at five PM after nearly three hours drive from Lata Jarum

Bought durians from one elderly woman reminds me of my mother

A chalet surrounded by durian orchards with a view of serene lake and mountain forest not far from Lata Jarum Waterfall and Rafflesia Centre

Day three at Lata Jarum Hulu Dong Raub Pahang

Breakfast at Lata Jarum with Nasi Lemak. Booking the VIP chalet for the next expedition

1 Ogos hari Sabtu Lata Jarum Pahang

A late night call from my beloved MISQ Alhamdulillah

Hujan lebat cepat teduh malam sunyi Homestay HM Kampung Chemerkas Hulu Dong

Sar pulang lewat dinner di Lata Jarum pergi selepas Maghrib pulang jam sepuluh malam bawa buah durian

Tiada internet saya beraktiviti jahit menjahit

Masih lagi lemah badan bersisa demam

Sembang-sembang masa sarapan dengan isteri tuan chalet

Breakfast with Meehoon Goreng and hot Milo

31 Julai hari Jumaat Pahang

VIP Chalet with air cond and tv at HM Kampung Chemerkas Homestay

Reached Lata Jarum Ranger Complex by the waterfall at six PM but Sar wanted to stay till the U** team arrive

Mana satu rumah Mona F haah?

Stopped at Petronas Bentong for lunch and solat Asar

Off to Pahang after Zohor will stop for lunch at Bentong

@inaleem Selamat bershopping. :)
11:59 AM Jul 31st from web in reply to inaleem

30 Julai hari Khamis Bandar Baru Bangi

Feeling too tired with headache after iftar and solat Maghrib

Fasting on first Thursday of Shaaban 1430 Alhamdulillah

Feeling much better but with flu headache and lethargic

29 Julai hari Rabu Bandar Baru Bangi

Oh masih demam lagi..

28 Julai hari Selasa Bandar Baru Bangi

Masih terkedu kalbu dengan berita sedih dari Shimah

Alhamdulillah I am feeling much better today

Report tanpa perlu binding? Macam assignment sekolah?

He had lunch with students after LI reports presentations

27 Julai hari Isnin Bandar Baru Bangi

Alhamdulillah iftar with Cendol and solat Maghrib before dinner

Tidur demam dari jam dua belas mimpi terbang sepanjang persisiran pantai barat indah laut bangun jam 4.10 PM sempat solat Zohor sebelum Asar

SMS to Sar telling him I would like to have Cendol for iftar

@inaleem Ha ah bab demam tu yang tak tahan tapi biasanya nanti lepas baik dari demam nak naik semula pun senang. Terima kasih Putri
5:29 PM Jul 27th from web in reply to inaleem

Oh masih demam lagi

Happy birthday to my nephew Muhammad Daniel bin Johan

Dreamt of Muhammad Daniel a day before his birthday

A night before that I dreamt of my nephew Daniel and on Friday night I dreamt of a pastel blue bedspread hanging on a washing line

Last night I dreamt of Johan came to our house to meet Khadijah and Nuha from Melbourne and a new blue MPV parks in front of the house

Seminggu demam hu hu turun sampai lima kilogram

SPM baru saya tahu Halimah Shuib terkenal dengan buku-buku masakan Johor dan model Jamu Mak Dara itu orang yang sama

Malam tadi buka buku skrap masa belasan tahun tersimpan gambar lama finalis Bintang RTM itu dulu saya minati suara masa sekolah

Hani Mohsin 18 Jun 1965 meninggal dunia pada 25 Julai 2006

Sahur at 5.30 AM ate rice with Ayam Sambal Kicap | Fasting on first Monday of Shaaban 1430H

26 Julai hari minggu Bandar Baru Bangi

Ayam Sambal Kicap Safura and Sayur Campur Cendawan Sar for lunch

Trend pula sekarang pengantin perempuan pakai busana buka-bukaan tanpa kolar padahal masa bernikah tahu pula bertudung

Pakej RTM1 Jalan-Jalan negeri Melaka. Oh Melaka ada Mini Great Wall of China?

Nasi Goreng Sambal Belacan Ketam Petai hmm yummy on TV2 Seafood Odyssey With Chef Wan

Magic puan pakar matematika dalam AKWB Zamzarina lupa pula nama puan Tionghua itu

Seven days flu since last Monday

Innalillah penyanyi pujaan saya masa sekolah meninggal dunia menangis saya pagi ini..

Semalam enam petang Nasi Kukus Kampung Ayam Goreng Berempah malam jam sebelas Twister dan Mashed Potatoes KFC pagi ini Nasi Lemak Sri Balang

25 Julai hari Sabtu Bandar Baru Bangi

Feeling a bit melancholic maybe because of the flu

Azam terkini mudah-mudahan murah rezeki dapat beli semula tanah berumah gadang arwah Opah di Taiping buat geran dengan nama empat cahayamata

Rumah adinda perempuan beliau itu membesar gadang dengan elaun dua kali pergi Wales dan jualan kereta ketiga Mazda 626

Dia berhabis bina rumah buat orang kampung termasuklah banglo itu dan rumah sewa dua pintu dan rumah sewa terbaru adinda dia sewa susah bayar wang sewa

Eating Lansium Domesticum bought from Bandar Baru Bangi Section 3 night market

Home alone with flu. Sar and Safura attend the wedding reception of M***** binti Professor Dr AM at Putrajaya

Called Shimah asking her about the meeting with the Ustaz

Safura made Nasi Goreng for breakfast

When I was in high school I was a huge fan of that singer

A call from Penang at twelve oh I miss my MISQ

Hu hu lima hari demam turun 3 kilogram

24 Julai hari Jumaat Bandar Baru Bangi

Sakitnya demam kali ini semakin demam walau sudah lima hari

Belated birthday present from Siti Safura 

Emailed him regarding the AC account

Iftar with a mineral water before solat Maghrib. Ate Fried Rice Vermicelli and Roti Sardin at nine PM

Sent two SMSes to MISQ telling him we cancel the trip to north on Friday because her mother not feeling better after five days of flu

A spoonful of cough syrup and Panadols before bed

MB negeri Selangor dan MB Negeri Sembilan pun hadir ijtimak itu Alhamdulillah bertambah berkah negeri bertuah itu

Menurut Sar pada mulanya PM Malaysia berucap dalam bahasa Melayu kemudiannya beliau diminta berucap juga dalam bahasa Inggeris kerana ramai peserta dari serata dunia

Jumpa gambar PM Malaysia hadir Ijtimak Tabligh Malaysia Sedunia dihadiri ratusan ribu orang TPM dan DYMM Tuanku Munawir pun hadir Alhamdulillah

23 Julai hari Khamis Bandar Baru Bangi

Hmm lelaki orang Johor itu menangis sendiri kot malam ini lebih seratus ribu pelaburan dalam AC

Suraya returns to campus after ten PM after telling her and Sar about SMS from Ti regarding the news on TV3 about AC

Suraya brought home Kuetiau Goreng before Maghrib will eat this at sahur time

Iftar with Tomato Rice and Kampung Fried Chicken-Cendol-Kuih Talam Cendol-McD Orange Juice

Playing Bejeweled on my hand phone

Manis lawa Safura Yaakub bertudung dalam WHI

The best remedy for flu when you are fasting is to get plenty of rest and sleep

Semakin demam dari hari semalam oh Tuhan semoga ini sebagai pelebur dosa

AAA We must sleep at least seven to nine hours-Senda Chef Jo resipi Rendang Dato Laksamana

Terhutang budi pada seorang profesor UKM yang menulis tentang beliau sebagai penulis wanita yang dilupakan

Walhal tahap nasional beliau pernah menang Anugerah Sastera Gapena Anugerah Sastera Utusan Melayu anugerah sastera dua negeri

30 tahun di negeri Johor tidak diiktiraf sebagai penulis Johor ada penulis lahir luar negara muda belia diangkat sebagai penulis besar Johor

SMS to Sar reporting about the pipe in MISQ's bathroom

Idris Tawfiq http://www.idristawfiq.com/... the author of Looking for Peace in the Land of the Prophets on MHI

Fasting on the last Thursday of Rejab 1430H on 30 Rejab 1430H

22 Julai hari Rabu Bandar Baru Bangi

Searching about Lata Jarum for the next two weekends expedition

Alhamdulillah today Sar back early from office at six we had tea together in the kitchen

Berita model dihukum sebat di Cherating semalam sudah bersuara NGO itu ini menghina hukum itu sadis bila penghina itu mereka mengaku Muslim

Sembang sarapan. Tiadakah hukum immoral pada warga bukan Muslim sampai ramai-ramai sepakat merestui bayi haram kandungan tunang mendiang itu

Zapin satu-satunya tarian saya pernah melibatkan diri masa sekolah juga saya gemar irama ghazal dan gambus

Zapin Pulau Johor on Warisan Zaman

Pulau Duyung Terengganu in 13 Wonders of Malaysia

Selepas dua hari tutup tv. Muzium Khazanah Kita SPM-Mari Mengaji-Hutan Endau Rompin interview pelajar UKM-Dua Marhalah-13 Wonders of Msia

Dua Marhalah Oasis lakonan Zizie Ezzete lebih berkesan dan sesuai dengan penampilan diri berbanding artis seorang lagi itu dalam Matahari

This century's longest total solar eclipse observed as partial solar eclipse in Malaysia between 8.23am and 9.48am

Rain in Bandar Baru Bangi since after midnight till morning

Semakin demam dari semalam

21 Julai hari Selasa Bandar Baru Bangi

Tasbih Yunus Surah Al Anbiya' Ayat 87. Laa ila ha illa anta subhanaka inni kuntu minadz dzolimin

Cough syrup and Panadols before bed

Strepsils orange flavour and Hacks orange and honey flavour for sore throat

Sunyi semula selepas Suraya pulang kampus pukul sepuluh malam

McD Rice and Chicken Porridge with Orange Juice for someone with flu

Kita komen pelajar IIUM boleh buat kerja bagus tanpa selalu telefon atau jumpa lecturer bukan macam pelajar Sar ramai yang terlebih manja

Suraya pulang masa Maghrib bawa dua buku report Industrial Training siap kemas binding printnya di UPM kerana lebih murah

Rain in Bandar Baru Bangi from late morning till evening

Demam sepanjang petang tidur selepas Zohor sampai jam tujuh bangun mamai ingat jam tujuh pagi oh aku belum solat subuh

Interesting news. Wallet returned after 63 years

Lunch for someone with flu. A few spoons of rice with Chicken and Celery Soup

Woman in 20s stabs husband 26 for coming home late at The Pandan Condo after friendly match b/w Man U and the home team | Uh marah benar tu

Late breakfast at 11.45 AM with Fried Rice and Kampung Fried Chicken

Sent messages of thanks to those who wish me happy birthday

Morning rain in Bandar Baru Bangi after eleven

Malam tadi kurang lena tidur kerana menggigil kesejukan demam malam

Nama saudara baru itu Abdul Rahman Siva muslim ketika berumur sembilan belas tahun

20 Julai hari Isnin Bandar Baru Bangi

Hot Boh Tea in violet mug after eating rice with Chicken Curry-Stir Fried Sprout Beans with Carrot-Salted Fish Sar brought home from musolla

Saudara baru itu Siva kini bertugas sebagai mubaligh JAIS itu menurut cerita Sar

@zettyhani Ha ah tapi sebab budak lagi boring sungguh sampai tertidur-tidur tapi memang tengoklah masa Neil Armstrong turun kapal Apollo tu
9:31 PM Jul 20th from web in reply to zettyhani

Apollo 11 forty years ago my family were in Taiping watching it live on NEC tv

Oh ceramah bersempena malam Isra' Mi'raj Alhamdulillah berpeluang dengar walaupun demam walaupun dari kamar menghadap surau

Basah mata mendengar ceramah saudara baru muda belia ini walau hanya dari dalam kamar MISQ

Awal dulu keluarga mahu bunuh Alhamdulillah kini sembilan ahli keluarga saudara baru India berumur 24 tahun ini Islam termasuklah ibu mentua

Ceramah saudara baru di surau | "Saya belajar ugama di pondok-pondok tetapi yang membantu memantapkan aqidah saya ialah orang-orang Tabligh"

I miss my beloved MISQ and planning to go to the north again this coming weekend

Quite worry about this flu because I met many Japanese and Chinese tourists from China at Fraser Hill Shahzan Inn

Kelas mengaji umum di surau hanya dengar dari jendela demam semakin panas

Jumpa gambar terakhir MJ dan tiga cahayamata dengan sahabat karib Muslim dan keluarga beberapa hari sebelum meninggal dunia

Baca artikel bagaimana media barat mahu menepis tepi fakta keislaman MJ sampai ramai Muslim ingat dalam keranda itu MJ walhal sudah kebumi

Semester baru ada orang datang semula perangai pulang lewat sampai rumah Maghrib

Chicken Soup from Pusanika for someone with flu

Melancholic King of California because it reminds me of my father

I think I saw two ghosts near Selangor Dam at Maghrib OTW to Fraser Hill on Friday

Pagi dengan demam serangan sakit dada tiba-tiba masa jemur kain sakit kuku kelingking kaki kiri sakit sana sini

Angela's Ashes' and 'Tis author Frank McCourt died Sunday afternoon July 19 of skin cancer at a Manhattan hospice in New York City at age 78

Happy belated birthday to my beloved brother

For the record iftar on my birthday with Satay Hj Samuri and Mother called to wish happy birthday on our second day at Shahzan Inn

Jari kelingking kiri cedera berdarah terbelah kuku bila Sar terlupa picit butang buka pintu lif Shahzan Inn selepas member laju masuk dulu

Nostalgic Zam Zam song when I was five years old Bibir Mesra Jiwa Parah on National Classic at KKB OTW from Fraser Hill to Bandar Baru Bangi

19 Julai hari minggu Pahang - Bandar Baru Bangi

Down with fever maybe due to too much of durian eating at Fraser Hill

Sedih kembali berdua bila dua Siti pulang kampus selepas Isya' singgah PKNS Bangi

Baru tahu tentang Twitpic bertambahlah satu lagi album gambar http://twitpic.com/

Former MCA vice president Datuk Chua Jui Meng quit the party to join PKR. Chua was the longest serving Minister of Health since independence

Arrived home at four after stopped by Rasa-Bukit Beruntung-solat and a glass of hot lemon tea at RJ Sungai Buloh-Sungai Besi-Bangi Section 8

Bought Raub D2 durians at Fraser Hill's Little England fruits stall

Kampung lunch at Lela Manja. Rice with Potatoes Sambal-Cabbage with Anchovies-Spicy Scrambled Eggs-Chicken in Bird's Eye Chillis Cream Soup

Profesor Dr Salmi came to say hi and salam with Sar's wife during lunch

Bagus juga terbatal pergi Jakarta Julai ini

Shahzan Inn Lela Manja Restaurant delicious Nasi Lemak for breakfast

Cadangnya subuh tadi ikut Sar pergi Masjid Bukit Fraser tapi penat

Fraser Hill fresh morning air with sweet melodies of birds singing

Beautiful view of mountain golf resort with pine trees from Shahzan Inn balcony

Today Shimah will bring the scanned passport to the Ustaz

Safura emailed my scanned passport to Shimah

18 Julai hari Sabtu Bukit Fraser Pahang

Bising karaoke sampai jam satu pagi. Kanan geng U** Shahzan Inn. Kiri geng Perbadanan Bukit Fraser Puncak Inn

Happy birthday phone call from Melbourne

Phone call from MISQ after twelve

BBQ dinner with VC at Shahzan Inn Laman Puteri. Durians feast at Laman Puncak Inn

Free Wifi zone at Fraser Hill Shahzan Inn lobby

After breakfast alone at Lela Manja Restaurant

Fraser Hill 1500 m on the Titiwangsa Range

17 Julai hari Jumaat Bukit Fraser Pahang

Ekspedisi Bukit Fraser ketua-ketua atau bos-bos U** bersama VC U**

Rasa macam nak balik rumah tapi kena tunggu Sar habis kerja sampai lusa

Tahun lepas saja entah berapa kali Shahzan Inn ini

Fraser Hill Shahzan Inn for the third time in three months

A week after Thursday's night dream of Safura and I go to flooded Johor Bahru OTW to Kota Tinggi


Ssuriha. Get yours at bighugelabs.com/flickr

free counterTetamu Rasanubari
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Pisang Goreng Roti Canai tepi sungai sesanggar pesta buku

Pisang Goreng PWTC Riverside Cafe masa Pesta Buku Kuala Lumpur


Sambung cerita Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur. 25 haribulan hari Sabtu terakhir April tahun ini.

Keluar dari dewan pameran buku. Mana bisa berehat di surau tanpa kerusi. Kaki kiri kita belum boleh bersimpuh. Berkira-kira mahu berehat di ruang makan terbuka antara dewan pameran dan restoran. Safura mencadangkan kami berehat di dalam restoran. Cafe Riverside dalam PWTC itu lebih nyaman pendingin udara. Cafe pun lengang kurang orang berbanding dengan ramai memenuhi meja makan bersusun di luar.

Sementara menunggu suami dan Suraya shopping beli buku. Makan Pisang Goreng panas Cafe Riverside. Pisang Goreng potong kecil panjang. Kita gemar goreng pisang sebegini. Kita kalau goreng pisang. Suka pisangnya dipotong kecil-kecil panjang. Pisang gorengnya nanti jadi lebih rangup. Selalunya kalau Su menggoreng pisang. Pisang itu Su belah dua dan setiap belahan itu potong dua atau tiga lagi. Jadi jejari Pisang Goreng.

Pisang Goreng atau Goreng Pisang? Keluarga kami terikut-ikut sebutan biasa kita. Pisang Goreng. Kalau goreng pisang. Su gemar guna pisang belum terlalu ranum. Kalau di Sabah dulu. Pisang kerap guna buat Pisang Goreng. Pisang awak ataupun kami orang semenanjung di Sabah sebut pisang Sabah. Pernah Su tanya pada seorang sahabat. Hari menjengah sahabat ini di dapur sedang goreng pisang. Rumah di Kota Kinabalu berhampiran dengan Hospital Queen Elizabeth 11.

Petang hari itu kita santai bertanya. Pisang ni kalau di semenanjung bukan pisang awak ke? Jawab sahabat itu. Orang semenanjung sebut pisang Sabah sebab pisang ni banyak kat sini kot. Sahabat itu orang Terengganu berkahwin dengan sahabat suami kita. Sahabat orang Terengganu ini. Senior Su semasa di Shah Alam. Bulan Disember lalu. Bertembung dengan keluarga sahabat ini di KLIA pada hari Su bakal berlepas terbang pergi Melbourne.

Pisang belum ranum lebih rangup bila digoreng. Suka pisang goreng sedikit keras rangup. Bukan hanya bancuhan tepung rangup. Gorengan pisang itu pun mesti rangup. Bukan Pisang Goreng lembik benyek. Ahli keluarga kami sedia tahu. Kalau beli Pisang Goreng. Pisang Goreng yang sedikit keras itu buat kita. Itu pilihan saya. Lain orang lain selera.

Lebih satu jam menunggu. Selepas Pisang Goreng dan Nescafe Ais. Sesekali minum Nescafe buat hilang penat. Beli lagi sepiring Pisang Goreng. Kalau tidak silap. Sepiring tiga ringgit. Makan pula sekeping Roti Canai dengan Kari Ayam. Minum pula Teh Tarik panas. Sebenarnya saya bukan penggemar Teh Tarik. Teringin pula minum bila terpandang ramai sekeliling kami minum Teh Tarik ini. Teh Tarik dalam gelas kaca tinggi.

Safura makan Tiramisu. Jamah rasa sedikit Tiramisu itu.

" Sedap lagi Tiramisu San Francisco Pizza. "

Malam tadi kami berempat makan malam di restoran itu. Sesekali berkumpul semua makan malam di luar. Selalunya Su dan cahayamata yang kerap keluar makan malam bersama.

Roti Canai Cafe Riverside PWTC masa Pesta Buku Kuala Lumpur


Pukul enam setengah. Datang Suami dan Suraya.

Teruja suka suami kita bercerita bertembung dengan Nizam kekanda kepada Naza. Pengantin baru kami hadir kenduri perkahwinan pasangan ini baru saja minggu lepas. Baru saja lima hari lepas. Rombongan satu bas orang kampung datang ke Kuala Lumpur kerana Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur dari Teluk Intan. Boleh beli buku buat perpustakaan rumah yayasan anak yatim situ. Kediaman terkini Ayah Bonda Naza. Dalam kawasan rumah anak yatim usaha keluarga Naza.

Komen kita. Kekanda kepada Naza itu. Bertahun-tahun merantau bawa diri ke Mesir. Sudahnya jodohnya dengan orang kampung sebelah baru saja berpandangan mata. Jodohnya di hadapan mata.

Suami dan Suraya tidak beli walau satu pun buku. Walhal sudah pun kita beri sedikit wang buat Suraya shopping buku. Pesan kita. Belikan buku Catatan Hati Nik Nur Madihah pelajar 20A SPM tahun lalu. Juga buku biografi-atau-memoir-kurang pasti-kerana belum baca- isteri orang besar negeri Madihah. Buku-buku itu dari booth Telaga Biru.

Buku Mikhail diusung suami tiada tanda tangan penulis. Menurut suami. Tak de pun Ramlee.

" Dah balik kot. Sesi diaorang sampai pukul tujuh. "

Tadi sebelum kami sampai dewan pameran buku. Terlihatkan poster sesi bersama novelis popular dari Indonesia. Kala kami berempat menaiki eskalator menuju tingkat atas. Kita mensarankan suami kita menjengah sesi bersama novelis itu.

Kata suami. Member bukan peminat novelis itu. Member peminat Andrea Hirata penulis tetralogi Laskar Pelangi.

" Eh kalau tak minat takkanlah baca sampai lima kali. "

Giliran suami pula meneman kita. Cafe Riverside. Sempat suami bersalaman dengan seorang profesor sama tempat kerja lain fakulti duduk di meja sebelah kami.

Safura meneman Suraya kembali ke dewan pameran buku. Takkanlah pergi pesta buku tak beli buku langsung. Juga pesan kita. Tolong rakamkan gambar booth buku tadi pekerjanya membantu kita masa terpitam. Mahu tahu itu booth penerbit mana. Buat kenangan mengenang budi.

Pukul tujuh. Telefon dua puteri. Kami suami isteri mahu ke surau.

" Nanti kita jumpa di surau. "

Terlalu ramai orang. Nanti terpitam pula saya dalam surau. Kami menunggu di luar surau. Kebetulan ada pangkin di luar surau. Rakam gambar pandangan luar sekitar PWTC menjelang Maghrib.

Bual tanya tentang buku-buku rembatan dua puteri.

Tiga buku nota Telaga Biru dari Pesta Buku Kuala Lumpur 2009


Tiada buku-buku kita pesan. Apa dibeli dari booth Telaga Biru. Tiga buku nota. Satu kitab doa. Novel New Moon sambungan Twilight jual murah hanya RM20. Novel itu beli dari booth lain.

Setengah jam selepas Maghrib. Masih ramai orang. Berkeputusan pulang dan solat di memana surau dalam perjalanan.

Mata mengintai-ngintai buku kanak-kanak satu booth buku Muslim. Berkira-kira mahu beli buat Safiyyah. Nanti terlepas pula Maghrib. Juga terpandangkan booth busana T labuh Ana Muslim.

" Baby. Esok kita datang lagi hah. Kita keluar awal pagi. Kita singgah sini dulu sebelum pergi Penang. Mak nak beli baju Ana Muslim tu untuk Safiyyah. "

Safura dan Suraya bergegas laju pergi parkir The Mall. Su dan suami tunggu di hadapan hotel.

Rakam gambar malam bangunan The Mall. Kala berdiri antara bangunan PWTC dan hotel itu.

Timbang fikir. Nanti terlepas pula Maghrib. Minta suami tolong telefon beritahu dua anak dara. Jumpa di surau The Mall.

Alhamdulillah bertemu pandang dua tuan puteri di tepi eskalator tingkat tiga sebelum sampai tingkat surau. Suami sudah solat di surau PWTC. Meronda The Mall sorang-sorang.

Surau The Mall pun penuh. Pun begitu Alhamdulillah masih selesa walau terpaksa menyempit tempat buat bersolat.

Selesai solat. Alhamdulillah lega.


Ssuriha. Get yours at bighugelabs.com/flickr

free counterTetamu Rasanubari
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Nostalgia Kuala Lumpur berpesta-pestaan bahan bacaan

Tolong jangan buat macam RETA sendiri

Selepas lama malas melanda dengan hilang mood merakam tinta. Bersusun aktiviti kehidupan terkini bermacam peristiwa suka duka meriah resah serba rencam melodi rasa. Sana sini kini merata wisata kembara teramat jarang hujung minggu bersinggahsana katil rumah sendiri. Tepu penuh cerita menunggu terluah keluar bernada bersenang hati. Namun malas bukan kepalang memandang blog sendiri nan satu ini. Seakan kini berfasa sementara hilang mood mencatat blog. Malah malas menghadap pandang akaun sendiri itu ini internet kecuali sesekali menjengah satu dua akaun semakin berfungsi seperti diari harian terkini.

Singgahan selalu buat masa kini. Flickr simpanan gambar merakam diari kehidupan. Juga Twitter bagai mencatat blog seringkas mungkin cerita dalam sehari. Itu pun sepanjang April ini jarang singgah dua akaun ini kerana bulan ini bulan kerap bermusafir jauh dari bandar kediaman.

Pun begitu mungkin antara semakin selalu kalah pada malas. Bila sesekali mengenangkan cerita terjumpa blog orang plagiat salin curi entri kembara Rasanubari. Lalu berhati-hati sampai kekadang itu terlebih mengekang tahan apa bakal terluah catat sini sampai malas merakam catatan.

Baru-baru ini berusaha belajar dengan cara Google sendiri. Belajar kod orang tidak boleh klik kanan dan salin simpan gambar. Alhamdulillah teruja syukur bila berjaya. Sayangnya LJ ini tidak membenarkan kod javascript.

Lalu kesudahannya terbinalah satu blog terbaru buat cerita personal hanya buat pembaca tertentu namun masa ini hanya buat diri sendiri. Jurnal LJ ini mungkin akan berkurangan cerita peribadi dan hati. Mungkin jurnal ini lebih kepada cerita perjalanan dan kenangan buat pedoman ramai. Sayang pula mahu tutup jurnal ini memandangkan nilai koleksi. April tahun ini cukup lapan tahun jurnal ini. Sembilan tahun kalau diambil kira entri-entri private sebelum itu. Bermula dengan Rasahatisu** kemudiannya buang nama Hati Su** itu gantikan dengan nubari.

Sayang kerana walaupun nilai wadah menyampaikan mungkin terlalu sedikit namun yang sedikit itu mudah-mudahan mampu bertahap saham hari kemudian.

Sepulang dari Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur sebelum terbang pergi Melbourne


Cari-cari kunci mood buat mendatangkan rasa mahu mencatat. Berkebetulan dengan hari ini mentelaah jadual Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur tahun ini. Hari ini itu sebenarnya semalam. Sambung catatan semalam pada hari ini. Mahu mencatat kenangan terawal berPesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur dalam kehidupan kami Rasanubari sekeluarga. Lagipun seawal berdunia blog Rasanubari ini. Jurnal ini lebih kepada merakamkan kenangan berlalu buat warisan keluarga pada masa hadapan. Jurnal satu hari nanti bakal bertahap warisan imbasan nostalgia.

Su hanya kenal Pesta Buku Kuala Lumpur ini selepas perkahwinan. Pesta Buku KL pertama. Tahun perkahwinan kami. Sepanjang perkahwinan ini. Kami tidak pernah ketinggalan berpesta buku ini kecuali tahun-tahun di luar negara. Selepas lebih kurang sepuluh tahun. Tahun lepas buat pertama kali Su tidak turut berpesta buku ini kerana berada di Australia.

Sebelum itu. Sebelum tahun bermula Pesta Buku Kuala Lumpur itu. Su senantiasa mencari peluang hadir memana pesta kecil-kecilan jualan buku. Samada jualan gudang DBP atau jualan buku di kampus-kampus IPT. Bertepatan dengan aktiviti masa dulu selalu Su terlibat sebagai pengawas perpustakaan surau-surau kampus. Sedari awal bersekolah. Ini antara jawatan kita selalu. Selain sebagai bendahari kelab atau persatuan.

Peta lama Kuala Lumpur sepuluh tahun lalu


Antara kenangan terawal kami sekeluarga berpesta buku ini. Tahun Muzium Negara dengan Pameran Kucing. Setahun selepas PWTC siap bina. Setahun selepas Perdana Menteri Malaysia ketika itu merasmikan bangunan The Mall bersetentangan dengan bangunan PWTC itu. Gah laporan media bersabit hal peristiwa perasmian mall terbesar Kuala Lumpur pada tahun itu. Antara masih Su ingat. Laporan dalam satu majalah wanita popular bukan Wanita ketika itu. Tersimpan keratan majalah tentang peristiwa itu dalam buku skrap merakam peristiwa semasa tahun kelahiran puteri kedua kami.

Baru-baru ini Su baru tahu. Seorang bekas wartawan majalah Wanita itu rupa-rupanya pangkat ibu saudara dengan kita. Kalau saudara-mara Su baru berkenal tahu. Itu saudara-mara sebelah Ayahanda. Sebenarnya sudah lama kenal tetapi Su hanya tahu nama panggilan dalam keluarga. Alpa pada nama sebenar ibu saudara ini.

Kenangan berPesta Buku Kuala Lumpur tahun itu antara paling melekat dalam ingatan kerana Pameran Kucing itu. Itu Muzium Negara pada zaman pengarahnya orang Perak itu. Zaman beliau yang popular dengan bow tie itu, Muzium Negara popular dengan pameran bermusim. Seingat-ingat Su. Zaman beliau ini sebagai pengarah Muzium Negara, antara zaman meriah Muzium Negara. Setiap kali pameran bermusim ini. Meriah sambutan.

Antara pameran Muzium Negara sempat kami singgah musim itu. Pameran Kucing dan Pameran Tengkorak pada tahun kami terbang pergi Wales buat kali kedua. Ingat tahun itu kerana singgahan kami melihat pameran tengkorak itu ketika suami berkursus di kampus IPT Lembah Pantai. Kursus singkat sebelum sambung PhD.

Tahun Pameran Kucing itu. Sehari selepas berpesta buku di PWTC. Kami pergi Muzium Negara. Hari itu. Suraya pakai gaun warna kuning masih kerap dalam pushchair Mothercare corduroy warna biru. Khadijah belum pun sekolah tadika. Khadijah comel dengan rambut ikal lebat sampai pangkal leher. Baru lepas gunting rambut sebelum terbang pergi Kuala Lumpur. Pakai baju kurung warna krim senada warna kuning baju Suraya.

Suraya pakai sepatu Clarks warna merah burgundi. Kekandanya pakai sepatu Clarks warna coklat muda. Masih ingat pada busana dua puteri ini kerana ingatan pada gambar-gambar kami berdiri di sebelah patung kucing di sebelah pintu utama muzium. Khadijah pegang buku-buku berkaitan kucing. Buku-buku baru dibeli dari kedai muzium.

Semua cahayamata kami sedari kecil. Biasanya buku-buku dibeli terus dibaca sejurus lepas beli. Belum sempat sampai rumah. Kekadang berjalan sambil baca buku.

Sehari sebelum itu. Kami pergi Pesta Buku KL tahun itu. Hari pergi Pesta Buku KL itu. Su pakai jubah warna krim dengan tudung putih. Khadijah pakai gaun Mothercare warna lavender dengan ikatan kain satin merah burgundi pada pinggang. Suraya pakai gaun berbunga-bunga kecil warna lavender bernatar putih. Gambaran busana ini berdasarkan ingatan pada gambar-gambar sekitar hari itu. Gambar suami pada musim itu teramat kurang kerana masa itu memberlah tukang rakam gambar. Bukan sebagaimana masa kini. Kita pula tukang gambar.

Masa itu Pesta Buku KL lebih lengang. Bukan lengang dengan pengunjung. Lengang gerai. Lebih selesa. Bukan seperti pesta buku ini masa kini. Terpaksa merempuh lalu berselisih bahu dengan ramainya manusia. Akhir-akhir ini dengan kesihatan terkini. Su kurang bersemangat lagi dengan pesta ini. Tahun-tahun sebelum tahun lepas. Kami pergi sebelah malam selepas solat Maghrib. Lega sedikit dari redahan ramai orang. Tahun ini. Belum tahu lagi samada Su boleh pergi. Apatah lagi dengan aktiviti terkini memerlukan pergi sana dan sini. Pun begitu tetap mengintai-ngintai harga terkini sewa kamar hotel sekitar situ.

Antara gerai buku wajib singgah kami waktu itu. Tahun Pameran Kucing itu. Gerai DBP beli buku bacaan dalam Bahasa Malaysia buat dua puteri. Semua cahayamata kami bermula zaman membaca dengan buku bahasa Inggeris. Kebetulan zaman baru boleh membaca mereka di negara kenangan itu. Juga zaman itu lebih pilihan buku pra sekolah dalam bahasa Inggeris. Tahun-tahun kami bakal terbang lagi pergi Wales itu. Su mulai beli buku-buku cerita dalam bahasa ibunda buat cahayamata. Buat dibawa pergi Wales.

Juga gerai wajib singgah masa itu. Memana gerai buku-buku pra sekolah. Suraya tahun itu baru setahun. Khadijah belum pun bersekolah tadika. Terbiasa melazimkan semua cahayamata mula membaca seawal usia belum pun boleh bertutur.

Buat diri Su sendiri. Antara gerai wajib ketika itu. Gerai-gerai atau booth buku ugama. Juga gerai buku resipi. Juga gerai majalah lama.

Juga gerai Berita P*********. Kedai buku ini. Antara singgahan wajib setiap kali kami pergi Kuala Lumpur dari Kota Kinabalu pada zaman itu. Kedai buku ini di Bukit Bintang Plaza. Juga musim itu Su kerap singgah kedai buku Times dan MPH. Sebelum kahwin. Lebih selalu susuri kedai-kedai buku sepanjang Jalan Tuanku Abdul Rahman. Antara singgahan selalu musim muda itu. Pustaka Antara berhampiran Chow Kit.

Zaman itu antara sebab kami selalu bersinggah BB Plaza. Singgah makan Pasembor Restoran Rasa Utara. Restoran kegemaran kita musim itu. Selepas shopping singgahan selalu stor Mothercare KL Plaza. Masa itu. Itulah satu-satunya stor Mothercare di Kuala Lumpur. Selain satu lagi stor Mothercare di Tong Hing Kota Kinabalu.

Juga kalau singgah BB Plaza itu. Kami selalulah singgah gerai makan seorang pelakon lelaki terkenal. Antara paling Su ingat. Lakonan beliau dalam drama Damak bersama Aznah Hamid. Masa itu. Popular dialog pelakon Aznah bergurindam menanti suami yang hilang. Seorang sahabat kerap bergurau dengan dialog itu.

Antara kenangan singgah makan di gerai pelakon ini. Kami makan laksa. Sebelah meja kami. Seorang pensyarah fakulti ugama IPT tempat suami kita bertugas. Pensyarah perempuan ini pakai skirt. Terkujat mata kita ini. Seorang bertahap ustazah pakai skirt bukan kembang paras lutut. Zaman itu ramai ustazah tanpa tudung. Baru-baru ini terlihat gambar beliau ini dalam surat khabar. Beliau ini kini sudah berumur 60-an. Alhamdulillah berpenampilan ustazah zaman hari ini.

Setahun selepas tahun Pameran Kucing ini. Su bertemu Shimah buat pertama kali selepas grad di BB Plaza ini. Pejabat Shimah di bangunan itu. Su baru lepas shopping di Mothercare KL Plaza. Su dan dua puteri kemudiannya ikut Shimah pulang ke rumah Shimah berhampiran Zoo Negara. Sebelum petang itu kami ziarah Zainon ketika itu baru pulang dari England. Rumah ibu Zainon berhampiran Sentul sana. Lewat petang itu Shimah turunkan Su dan dua puteri sekitar Chow Kit berhampiran lorong menuju pasar. Sebelum kami bertiga pulang ke rumah Johan. Hari itu. Buat pertama kali Shimah memandu sampai Chow Kit.

Zaman itu seperti biasa bila pulang semenanjung. Suami kalau ikut menghantar hanya selama dua tiga hari sebelum pulang Kota Kinabalu. Su dengan cahayamata tinggal lebih lama selalunya dalam dua minggu. Lebih selalu Su pulang bertiga atau berempat dengan cahayamata puteri. Menepati janji member seawal perkahwinan kami. Su pulang Johor Bahru setahun sekali. Bagaimanapun realitinya selepas itu. Purata pulang sekali dalam enam bulan.

Juga gerai singgah selalu Pesta Buku KL zaman itu. Gerai satu jemaah kini sudah diharamkan kerajaan. Tahun itu. Masih ingat fikir dalam hati kala lalu gerai buku gerakan itu. Kenapa terlalu banyak gantungan gambar ketua mereka itu. Kenapa begitu mendewa-dewakan sebegitu sekali. Selalunya zaman itu kalau singgah gerai buku jemaah itu. Su beli surat khabar wanita selalunya muka hadapan berlakar gambar lukisan wanita bertudung bulat mata.

Juga selalunya kalau bersinggah gerai buku jemaah itu. Kami beli kaset nasyid Dwen ketika itu ahli gerakan itu. Semua cahayamata kami dibesarkan dengan nasyid-nasyid Dwen dan nasyid Yusuf Islam beli di masjid-masjid dan surau-surau di England dan Wales.

Suraya baru setahun sudah termengah-mengah hafal nasyid Sepohon Kayu.. Idris belum setahun sudah mula melagukan nasyid-nasyid Yusuf Islam. Bila besar. Hafal lagu-lagu band dari seberang. Tidak mengapa. Ini tahap umur belasan mahu mencuba itu ini. Sampai tahapnya nanti. Asuhan terbiasa terap dari kecil bakal terserlah menyelimuti diri dan jiwa.

Peringkat mencuba cahayamata bermula dari umur awal belasan sampai umur setahun dua baru meninggalkan sekolah. Apa-apa perubahan bagus selepas sekolah. Biasanya bakal berkekalan. Biasanya sikap selepas sekolah ini tempiasan dari asuhan masa kecil. Juga paling utama. Kesan doa senantiasa dari ibu.

Kerana itu teramat penting semaian asuhan semasa kecil dengan iringan doa ibu senantiasa. Walaupun mungkin sesekali cahayamata sedikit tergelincir melepasi garis peringatan. InsyaAllah berkat doa selalu ibu dan asuhan terawal itu bakal memegang kuat cahayamata dari pergi lebih jauh.

Menurut pengamatan mata dan hati ibu ini. Termasuklah diri sendiri. Apa-apa pengaruh kuat masa umur baru setahun dua selepas sekolah atau selepas SPM. Bakal melekat kuat sampai tua. Kerana itu kampus pertama selepas sekolah antara landasan pengaruh paling kuat dalam hidup. Suami kita sampai kini banyak terkesan dengan kawan-kawan dan pengaruh gaya kehidupan masa matrikulasi setahun dan kampus Fakulti Sains U**. Su sendiri sampai kini terkesan dengan aktiviti selalu dan kawan-kawan sama aktiviti sedari minggu orientasi di Shah Alam.

Khadijah dengan kawan-kawan sedari tahun satu. Kawan-kawan sama mencari ilmu bukan hanya buat dunia. Suraya dan Safura dengan kawan-kawan matrikulasi dan persekitaran U** pada mata hati ibu ini lebih terkawal persekitaran budaya Muslim dari kampus berdekatan rumah kami.

Oh jauh sudah dari cerita pesta buku.
Sanggar kolam The Mall berkenangan masa lalu selalu singgah situ


Pesta Buku KL tahun Pameran Kucing Muzium Negara itu.

Tahun itu selepas berPesta Buku KL. Kami singgah makan di restoran dalam PWTC itu. Sebelum pergi Mall seberang jalan itu. Singgah The Mall shopping busana buat dua puteri kecil. Minum petang dan duduk-duduk merakamkan gambar sebelah kolam dengan air pancut meredup suasana sekitar kolam itu. Hari ini. Kolam itu sepi sunyi. Mall itu mulai hilang warna meriah hujung tahun 80-an.

Kolam itu. Sebagaimana pada gambar tertera. Itu gambar beberapa tahun lalu. Hujung 80-an dan tahun awal 90-an dulu. Sekeliling kolam itu meriah dengan medan selera.

Tahun berPesta Buku KL itu. Sebagaimana kelaziman tahun-tahun zaman kami bermastautin di Kota Kinabalu. Kami menginap di rumah Johan di atas bukit sebelah kampus tempat kerja Johan waktu itu. Selepas itu berkeretapi pergi Johor Bahru. Kembali dari Johor Bahru. Biasanya kami menginap di Hotel South East Asia kini Holiday Villa. Hotel ini masa itu kegemaran warga dari negeri di bawah bayu. Kalau musim menjelang Syawal. Selalunya kami bermalam semalam dua di Hotel Palace berhampiran Bazaar Ramadhan Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Jalan Masjid India.

Tahun berPesta Buku KL bersamaan dengan Pameran Kucing itu. Kami pulang semenanjung dua kali. Sekali pada pertengahan tahun. Pulang kerana Nenda H tenat di Kuala Lumpur tetapi Nenda meninggal dunia sebelum kami sempat terbang dari Kota Kinabalu. Terpitam gelap mata ini selepas terima berita melalui telefon dari Ayahanda di Kuala Lumpur. Itulah kali pertama Su dan Ayahanda saling mendengar suara selepas perceraian ayah ibu ketika Su berumur baru sekolah rendah. Tahun itu kami suami isteri berumur lebih muda dari puteri sulung hari ini. Rumah Friendly Garden Kota Kinabalu.

Hujung tahun itu kami pulang lagi. Kali kedua itu kerana kenduri kahwin Ti. Sebelum kenduri kahwin Ti. Kami pergi rumah Arwah Nenda H di Kuala Lumpur. Hari itu tanpa terduga Su dan Ti bertemu Ayahanda. Pertemuan pertama kali selepas ayah ibu bercerai.

Juga antara kenangan terbang pulang kali kedua. Su berempat dengan dua puteri kecil dan Ti shopping langsir baru buat kenduri kahwin Ti sekitar Chow Kit. Keluar dari kedai langsir. Bertembung dengan peminat lama zaman Shah Alam. Kawan ini mengejar kami. Sempat bergegas pergi tahan teksi. Member masa itu masih bujang.

Juga hujung tahun itu. Antara peristiwa keluarga paling melekat dalam kenangan. Peristiwa Su hilang Khadijah seusai bayar bil beli kemeja dan stokin suami. Suami kita berehat di kamar hotel. Jaga Suraya. Kedai Mun Loong Jalan Tuanku Abdul Rahman. Bersetentangan dengan Pawagam Coliseum.

Khadijah berlari laju sepanjang tepi Jalan Tuanku Abdul Rahman. Berlari sambil menjerit Mak Mak.. Sampai hujung jalan berhampiran Restoran Bilal itu. Ada warga emas lelaki menahan. Tahanlah telinga bila pakcik itu memarahi kita. Ini KL kak. Jaga betul-betul anak.. Seakan tiada terdengar bebelan pakcik itu kerana lega jumpa semula cahayamata.

Gurau kami pada hari itu. Kalau tadi ada orang TV*. Siap nanti keluar Buletin Utama.

Selepas peristiwa itu. Setiap kali kami pergi Kuala Lumpur. Su pinkan dua nota dengan nama bapa dan ibu dan nombor telefon kami pada baju setiap cahayamata. Juga nama hotel kalau kebetulan kami menginap di hotel. Nama dan nombor telefon Johan kala menginap di rumah Johan. Satu dalam setiap dua poket baju setiap cahayamata.

Khadijah sebenarnya hari itu leka bermain kain jubah Su ketika Su sedang bayar bil. Entah macam mana Khadijah boleh tetiba bingung sampai boleh terhilang pandang ibu hanya di hadapan mata. Keluar kedai cari ibu. Berlari sepanjang jalan bila bingung tidak kelihatan ibu. Hari itu Khadijah pakai gaun Mothercare warna putih berbunga-bunga halus pastel.

Itu bukanlah kali pertama Khadijah hilang di tengah kotaraya. Pernah hilang di kota London. Pernah hilang di Swansea. Pernah hilang di Cardiff. Budaknya aktif tidak tahu diam. Kerana itu Su tahu benar rasa bimbang ibu bila anak hilang di dalam mall. Kalau hari ini anak kecil hilang di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Kus semangat.. Cerita Su pada cahayamata kami. Zaman dulu tidak ramai orang jahat. Kuala Lumpur lebih selamat.

Pesta Buku KL tahun Pameran Kucing itu.

Antara buku-buku belian tahun itu masih Su ingat. Buku aktiviti pra sekolah buat dua puteri. Buku-buku merawat hati merawat iman seorang ustaz tersohor. Buku-buku cerita lagenda Melayu buat cahayamata.

Ssuriha. Get yours at bighugelabs.com/flickr

free counterTetamu Rasanubari
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Sembang petang penghujung bulan Mac musim panas basah hujan malam



Sembang petang 31 Mac update pagi 1 April

Oh oh sudah 31 Mac. Draft kisahan 1 Januari cerita 1 Februari catatan 1 Mac masih tersimpan tangguh. Tahu-tahu sudah mendekati 1 April. Masih bersindrom malas memandang blog sendiri. Namun memaksa update entri buat hari terakhir bulan Mac tahun ini. Sudahnya hanya berupdate pada awal pagi 1 April bila mencatat ini lewat malam 31 Mac.

Lewat petang semalam hari terakhir bulan Mac. Panggilan telefon lima belas minit sebelum pukul tujuh senja. Panggilan bercerita berita terkini. Permasalahan terkini. Berkongsi pandangan. Berkongsi harapan.

" Apa-apa hal jangan keluar dari rumah. Nanti dia boleh bagi alasan nusyuz. Hilang hak separuh rumah tu. "

" Kalau mahu keluar buat sementara. Anggap itu buat mereda keadaan. Jangan lari keluar. "

" Anak-anak macam mana? Apa-apa hal memanglah kita fikirkan anak-anak. Tapi anak-anak sekarang bukan macam zaman kita dulu. Diaorang lebih memahami. Ada keluarga yang anak-anak rasa mungkin lebih bagus ayah dan ibu diaorang berpisah. Kalau dua-dua dalam satu rumah selalu bergaduh. Lagi bagus berpisah rumah. Lebih tenteram. "

Tiada lagi bimbang takut sebu hati terpaksa mendengar ayah ibu berperang besar.

" Mana satu anak yang rasa-rasanya simpan dalam? Ada anak yang kita nampak biasa walhal dia simpan dalam. Terutamanya anak lelaki. Kena berhati-hati tentang ini. "

" Bagi dia peluang tapi sentiasa bersedia. Sebab kalau dah sampai tahap macam tu dia boleh terlepas kata. [Berapa engkau mahu. Sekarang pun aku boleh bagi. Memaksudkan talaq]. Bukan mustahil boleh berulang. "

" Pada orang lelaki semacam ini. Dia ingat dia terlepas kata tu habis kat situ saja. Kata terlepas ikut sedap mulut tengah marah. Lepas tu buat baik sebab dah terlepas cakap. Walhal kita isteri ni ingat kata-kata tu sampai mati. Kita orang perempuan ni sekali hati dah terluka. Susah hilang parut. Pada lelaki kata-kata tu macam senang keluar senang lupa. "

" Bercega bersedia kalau apa-apa yang kita tidak mahu terjadi juga. Berdoa selalu. "

" Anak-anak biar dengan bapa diaorang. Sebab kalau tinggal dengan bapa. Bapa tu terpaksalah tanggung juga anak-anak dia tu. Kalau anak-anak dengan ibu. Nanti jadi pula macam personaliti tv dot dot dot yang heboh kat tv cakap kalau macam ni sampai mati laa saya kena bagi duit. Walhal itu duit buat sara darah daging tanggungan dia. "

Tertonton kata personaliti itu. Merungut sendiri. Ramaikah lagi lelaki sebegini. Jahil tentang tanggung jawab pada anak-anak bukan hanya bila tinggal sebumbung. Jahil atau buat-buat lupa. Boleh lupa di dunia namun habuan akhirat menunggu.

" Mulai sekarang ni **** catit apa-apa perbelanjaan dan apa saja yang **** belanja untuk keluarga. Buat rekod. Simpan slip dan resit. Mana-mana perlu buat fotostat **** buat fotostat. Mana tahu kalau-kalau satu hari nanti perlu pergi mahkamah. "

Anak-anak sahabat ini berumur belasan tahun dan umur pelajar IPT kecuali yang paling bongsu. Sahabat ini sudah lebih dua puluh tahun berumah tangga. Lainlah ceritanya kalau anak-anak mangsa perceraian masih berumur awal sekolah rendah ataupun lebih kecil. Anak-anak masih kecil memerlukan belaian kasih halus ibu kandung dalam kehidupan seharian meningkat dewasa. Pun begitu bukan semua situasi keluarga sama serupa. Bukan tiada ibu memilih lampiasan hati sendiri dari cahayamata. Bukan semua ibu bersanubari ibu. Bukan tiada bapa penyayang bernaluri ibu.

Malam selepas solat Magrib. Basah berlinangan air mata mengenangkan anak-anak pasangan itu. Walaupun kelihatan matang menerima. Kalbu ini tahu perasaan anak-anak ibubapa bercerai. Sakit dalam itu pedih sampai kini walaupun usia kami bertiga kini jauh melebihi usia pasangan ayah ibu pada tahun bercerai.

Juga terkenang sendiri. Kala masih bertelekung seusai solat Maghrib. Kekadang ujian Allah taala dalam hubungan suami isteri ini kerana Allah taala mahu mendengar doa kita. Doa isteri buat suami. Doa mohon rahmat belas kasih sayang buat kita suami isteri. Hanya faham pada kata seorang sahabat. Macam mana I nak doakan untuk dia sedangkan hati sakit untuk melibatkan dia dalam doa. Lalu berdoalah semoga hati kita tenang bersih dari marah dan sakit hati itu.

Teringat kata seorang ibu lebih dari dua puluh tahun nan lalu. Kata-kata bukan buat kita ketika itu belum pun lama berumahtangga namun masih terpahat ingat kata-kata panas itu.

" Kalau setakat baru berkahwin lima enam tahun nak heboh canang bahagia. Toksahlah nak rasa hebat sangat bahagia engkau tu. Kalau dah tiga puluh tahun kawin atau empat puluh tahun kawin engkau canang bahagia. Baru boleh percaya betul-betul bahagia. "

Lalu bercega waspada dalam pada bersyukur dengan bahagia semasa kerana hati manusia mampu berubah. Nikmati rahmat bahagia namun tetap ingat pada yang merahmati pada setiap masa.

Rasa kasih rasa cinta dan bahagia itu rahmat Ilahi. Jangan segan mohon sentiasa pada Allah taala buat mendapatkan rahmat rasa kasih rasa cinta pencetus rasa bahagia itu. Mohon Allah taala kuatkan hati dalam melewati resmi kehidupan bukan sentiasa mendatar irama dugaan.


Ssuriha. Get yours at bighugelabs.com/flickr

free counterTetamu Rasanubari
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Santika Bogor kamar coklat sembilansatudozen

Petang sesampai Hotel Santika Bogor


Sesampai kamar Hotel Santika Bogor 11 Februari hari Rabu

Seperti biasa setiap kali kaki mula melangkah masuk sesampai memana kamar hotel bersinggah. Ucap Assalamualaikum warahmatullahiwabarokatuh sebelum melangkah dulu kaki kanan. Mata memandang kamar selalunya bersambungan dengan kata ucap Alhamdulillah. Kalau kamarnya begitu indah nan selesa maka kekadang itu terpacullah kata wow. Buka sepatu atau sandal simpan tepi. Bagi tip pada bell boy. Curi pandangan dari tepi langsir. Bagaimana pandangan dari tingkap. Periksa kamar mandi. Bagaimana dengan tandas. Samada ada paip atau pili sebelah besin tandas.

Alhamdulillah kamar nombor 9*satu dozen* ini. Selesa redup mata memandang. Kamar bertema warna putih dan coklat. Kata hati. Mirip kamar Hotel Royal apa ke lupa lah pula di Ipoh itu. Bulan Mei lalu. Google sekejap. Casuarina Impiana Ipoh. Hilang sudah Royal itu. Kamar hotel Impiana Casuarina itu bulan Mei lalu. Berwajah baru diubahsuai. Memikat lawa warna baru serba coklat.

Pandangan dari tingkap kaca sepanjang kamar menghadap balkoni. Pandangan pusat kota Bogor. Seakan-akan sama dengan pemandangan dari tingkap kamar Holiday Inn Bandung tingkat lapan. Kalau kamar Holiday Inn itu menghadap kedai-kedai makan dan satu DFO. Hotel Santika Bogor ini menghadap kedai-kedai makan pusat kota dan kelibat bumbung Botani Square Mall. Sama serupa. Kedua-dua hotel ini dengan pandangan nun sana saujana gunung memagar kota.

Periksa kamar mandi. Ada paip sebelah besin tandas. Bagus bagus. Hotel di Bandung pun ada paip tandas. Juga hotel di Chiang Mai. Walhal Thailand bukan negara Islam. Hotel berbintang-bintang di Malaysia. Masih banyak belum ada paip tandas. Walhal melabelkan negara sebagai negara Islam.

Satu perkara menambat mata kamar mandi serba coklat berlantai jubin warna krim ini. Tong sampah kayu coklat bentuk empat segi bertutup. Gelas warna biru turquoise atas para atas sinki. Tuala bergulung kemas atas para kabinet kayu coklat hitam melekap pada dinding.

Serba putih krim coklat Santika Bogor kamar *sembilansatudozen*


Apa apa hal solat dulu. Selepas solat. Buka laptop. Su di meja tulis. Suami dengan laptop baru di atas katil. Laptop nombor dua member. Laptop kecil lebih kurang tujuh inci lebar buat bawa keluar bila outstation. Laptop nombor satu. Hanya guna di rumah atau pejabat. Kita pun berhajat beli laptop baru. Laptop besar skrin buat selesa mata. Laptop kecil ini hanya buat jalan-jalan. Mudah-mudahan murah rezeki buat hajat nan satu ini.

Tadi kata petugas hotel Su tanya waktu solat. Katanya ada tanda kiblat pada siling. Bagaimanapun tiada sejadah. Kini hotel-hotel di Malaysia sudah mulai menyediakan kain sajadah. Selalunya kami bawa sejadah nipis bila berpergian dari rumah. Kali ini dua-dua terlupa bawa. Bagaimanapun suami tidak lupa bawa selipar jepun buat dipakai dalam kamar mandi. Geli masuk kamar mandi tanpa pakai selipar.

Selalunya Su bawa selipar buat pakai dalam kamar hotel. Bukan selipar kamar mandi. Kaki Su perlu bersarung selipar nipis walaupun lantai berkarpet. Tanpa selipar. Kaki dan lutut diserang sakit goncang-goncang. Ini sedari Su kecil lagi. Kaki tidak tahan dingin lantai.

Selipar hotel selalunya Su simpan. Kali ini tidak bawa selipar dari rumah. Pakai selipar putih disediakan hotel.

Kata nan seorang itu. Ai seh lupa laa tadi minta bilik katil double. Kamar dengan dua katil single. Juga tersedia satu sofa warna coklat. Sofa panjang boleh buat tempat tidur. Nota buat rujukan kemudian hari. Kamar superior dengan harga promosi tiga malam lebih kurang RM500+. Sarapan percuma buat dua orang. Kalau mahu hotel lebih bagus. Ada hotel berbintang yang lain tetapi jauh dari pusat bandar. Lokasi Santika ini sudah cukup bagus.

Kalau bukan dengan harga promosi pembukaan ini. Hotel Santika ini hotel baru. Perasmiannya 5 Februari lalu. Tambahlah lagi dalam dua atau tiga ratus RM buat tiga malam. Pengamatan Su. Selalunya hotel-hotel sentiasa berpanjangan dengan harga promosi. Sebagaimana dengan harga tambang dua syarikat penerbangan negara kita itu. Selalu berpromosi harga murah.

Kamar hotel tiga bintang dengan kemudahan empat bintang walaupun tiada peti ais. Internet broadband laju tanpa wayar. Gratis atau percuma dua puluh empat jam. Jug pemanas boleh buat flask simpan air panas. Tiada seterika. Nanti kita telefon housekeeping tanya tentang hal ini.

Mula-mula masuk kamar ini. Komen kita. Eh tak de tv. Suami kita seperti biasa. Jawab pertanyaan dengan soalan. Itu apa? Tunjuk pada dinding. TV plasma dipasang tinggi melekap pada dinding. Tv dengan 39 saluran tv satelit atau digital. Holiday Inn Bandung dulu. Tv kamar eksekutif dengan lebih 50 saluran. Hotel di Chiang Mai dulu. Tv dengan 30 lebih saluran satelit semuanya berbahasa Siam kecuali saluran BBC News. Beijing dua hotel dengan 59 saluran semuanya saluran berbahasa Mandarin kecuali saluran-saluran berita BBC News dan Bloomberg dan satu saluran berita Beijing dalam bahasa Inggeris.

Komen suami. " Sini tv diaorang mana ada siaran cakap bahasa Cina atau India. Semua bahasa Indonesia. "

Komen kita. " Sini Shah Rukh Khan pun cakap bahasa Indonesia. Bila menyanyi baru tukar bahasa Hindi. "

Komen kita lagi. " Orang Cina Indonesia cakap bahasa Indonesia. Diaorang negara satu bangsa satu bahasa. Semua guna bahasa Indonesia. Padahal negara besar. Rakyat beratus juta. Kita negara kecil macam tu pun tak boleh nak jaga bahasa Melayu. "

Mereka yang sepatutnya menunjukkan contoh pun selalunya berbahasa Melayu campur-campur bahasa lain bila ditemuramah media.

Tv hotel-hotel berbintang kita selalunya hanya dengan lebih kurang sepuluh atau kurang saluran tv digital dan tiada satu pun saluran dengan sepenuhnya Bahasa Kebangsaan.

Dulu-dulu Su kalau buka tv. Mesti picit saluran satu dulu. Tahu itu saluran pemerintah. Tapi selalu pilih saluran itu. Selepas itu baru saluran berbahasa Melayu lain. Selepas itu baru saluran berbayar. Mulai 1 Januari tahun ini. Malas kita singgah saluran itu.

" Saluran satu tu sekarang ni dah jadi macam saluran rojak. Buka-buka waktu pagi. Rancangan bahasa Inggeris. Buka-buka berita. Berita bahasa Tamil. Bertahun-tahun tunggu berita pukul dua belas tengah hari. Kini bertukar bahasa. Masa Berita Perdana pukul lapan. Sudah dengan bahasa lain. Walhal selama berpuluh tahun ini. Itu saluran Nasional. Saluran Bahasa Kebangsaan. "

Juga dari berita tv Indonesia. Baru tahu. Pemilu Indonesia pada sama tarikh dengan tarikh harijadi Safura. Kata Safura. Harijadi Baby sama dengan harijadi *penulis novel Salina*.

Sumi keluar makan pukul dua setengah petang. Su sengaja tidak ikut. Bukan penat pun. Bagi can member dengan kawan-kawan meronda kota Bogor.

Sebelum itu. Suami terima panggilan telefon dari Melbourne. Kalau sebelum ini beberapa kali panggilan telefon dari sana dibuat oleh Safiyyah tanpa sengaja. Nama suami kita paling atas dalam buku alamat telefon bimbit Khadijah. Hari ini panggilan dibuat oleh ibubapa Safiyyah.

Sementara tunggu suami pulang. Guna laptop sambil sesekali bangun berdiri tepi tingkap. Pandang pemandangan kota Bogor. Kata hati. Benarlah kata Dr. W. Terasa seperti negara sendiri. Negara Melayu serumpun. Juga sayu hati rasa terharu. Sampai lagi saya negara asal nenda-nenda saya. Ini belum lagi sampai Sumatera. Datuk sebelah ibu berasal dari Medan. Nenda sebelah ibu berasal dari Jambi. Moyang-moyang sebelah bapa berasal dari Riau. Bagaimanapun menurut salahsilah. Sebelum sampai Riau. Keturunan moyang-moyang sebelah bapa beratus tahun dulu berasal dari tanah Arab pergi Kuala Kangsar sebelum pergi Riau dan kemudiannya kembali ke Kuala Kangsar semula sebelum bertebaran di Singapura dan Kuala Lumpur.

Kembali ke Hotel Santika Bogor.

Lama tunggu suami. Penat kerana tidur lambat. Su kalau mahu berjalan jauh. Terlazim mesti kemas kamar dan pastikan ruang tamu dan dapur kemas. Biarkan laptop terbuka di atas meja tulis. Berbaringan sebentar merehatkan badan.

Mula-mulanya berbaring sambil baca surat khabar. Sudahnya terlena. Namun tidur-tidur ayam. Risau kalau-kalau tidak dengar suami bunyikan loceng kamar. Sesekali bangun.

Bangun pukul lima. Lega kerana hilang sudah penat mata. Suami belum pulang. Bogor hujan petang dengan kuatnya angin menderu. Pandang bawah. Dalam hati. Basahlah diaorang.

Pulang suami pukul enam hampir Maghrib. Bawa Nasi Goreng beli dari Botani Square. Bawa pulang buah durian. Tertulis pada ulas durian berbungkus dalam plastik jernih polisterin. Durian Lokal. Kata suami. Mahu tahu bagaimana rasa isi durian Indonesia. Sama saja dengan durian Malaysia walaupun rasanya lebih kepada rasa durian Siam.

Saran Su. " Cepat makan. Nanti berbau. Salah ni bawa buah durian masuk bilik hotel. "

Juga suami beli buah salak. Buah salaknya besar-besar. Lebih besar dari buah rambutan. Juga buah limau mandarin sederhana besar. Sebesar buah limau kampung.

Soal selidik kita. Makan di mana. Merayau sampai mana. Makan Nasi Padang. Masa hujan. Sedang meronda Botani Square.

" Jauh ke kedai makan tu. Nanti boleh Su jalan kaki pergi sana. "

" Jauhlah juga. Kena naik jejantas lagi. "

Sebelum suami baring petang. Dr Wan telefon. Keluar malam pukul tujuh. Kata suami. Meeting.


Nasi Goreng Botani Square Mall Bogor


Ssuriha. Get yours at bighugelabs.com/flickr

free counterTetamu Rasanubari
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Sewilmana sesampai Jakarta pergi Bogor

Sawah ikan pandangan terawal Jakarta


Masih catatan 11 Februari hari sampai Jakarta. Apa terlihat apa terpandang apa tersembang sewilmana dari Jakarta pergi Bogor

Antara pandangan pertama dari pesawat kala pesawat MAS MH771 menghampiri ruang udara kota Jakarta. Saujana luas mata memandang petak-petak berkolam sekali pandang seperti sawah padi tepi laut dilanda banjir. Kata suami. Itu sawah padi dilanda banjir. Sawah padi tepi laut?

Siap suami minta kita merakamkan gambar sawah banjir itu. Tadi dalam pesawat. Kawan sefakulti suami kerusinya di hadapan kami kerusi no 36, pun merakamkan gambar pandangan Jakarta dari udara. Selalunya satu kemestian setiap kali pesawat mula mendarat atau pesawat mula terbang. Kita merakamkan gambar panorama nun di bawah sana.

Seperjalanan dari Jakarta pergi Bogor. Antara pemandangan dari tingkap sejurus kereta MPV hitam menyusuri lebuhraya meninggalkan kota Jakarta. Pandangan sawah-sawah berkolam tepi lebuhraya tadinya terpandang dari udara. Terpandang kelibat beberapa lelaki tempatan sedang memancing. Juga menangguk ikan.

Kita mengomen tentang kolam meluas saujana pandangan ini. Kata suami. Banjir laa tu.

Lekas dosen bernama bermaksud negara itu menyampuk kata. Dosen atau pensyarah universiti. Duduk di kerusi sebelah pemandu.

" Bukan banjir. Itu sudah di apa yaa. Ampang. Buat pelihara ikan. Ini dulu kawasan paya. "

Komen kawan sebelah suami. " Ada pokok bakau tu. "

Komen kita buat didengari suami. " Oh kolam ikan peliharaan. Kawasan paya ni selalu banjir. Diaorang manfaatkan buat kolam ikan. "

Komen Profesor Dr C. " Kalau pecah laa tembok tepi ni. Habis banjir lebuhraya ni. "

Ini memandangkan kolam-kolam luas ini sama tinggi dengan lebuhraya. Gerun juga mendengar komen itu. Kata orang tua-tua. Jangan sembarangan kata semasa berkenderaan. Kolam ikan sebagaimana pada gambar tertera. Gerun kerana sememangnya benar apa yang dikatakan Dr. C itu.

Terpandangkan papan tanda pergi Ancol. Suami kita lupa. Bila Su kata kami pernah sampai Pantai Ancol dua tahun lalu. Satu petang selepas singgah ziarah rumah balu bapa saudara Su di Kelapa Gading. Arwah bapa saudara ini saudara sepupu Bonda. Su pernah bertemu bapa saudara ini di Johor Bahru. Bapa saudara ini antara saudara di Indonesia yang keraplah juga singgah ziarah keluarga kami di Johor Bahru. Bonda dan Ti sekeluarga pun pernah berkunjung ke rumah bapa saudara ini.

Kala kereta hitam baru saja meninggalkan Bandara Soekarno Hatta. Suami kita menanyakan dua lelaki Bogor itu. Jauhkan Kelapa Gading dari bandara.

Kala kereta hitam baru mula memasuki lebuhraya. Masih di kota Jakarta. Kata kawan di sebelah suami.

" Mula-mula datang sini dulu rasa laa pergi luar negara. Tapi bila dah selalu datang. Rasa sama saja macam Malaysia. "

Su bersetuju dalam hati. Apalagi bila terlihatkan sana sini berwajah Melayu. Kalau bukan kerana papan tanda dan billboard dengan ejaan Indonesia. Rasa masih dalam sama negara. Semacam orang Selangor pergi Kelantan. Orang Perlis pergi Sabah. Hanya kota Malaysia lebih kemas lebih maju lebih bersih lebih berkilat lebih baharu. Sini kelihatan lama serba kelabu lebih ramai lebih padat namun dengan keunikan tersendiri.

Misalnya lebuhraya. Binaan lebuhraya di negara sendiri jauh lebih kemas buatan, lebih menawan mata landskap laman tepi, lebih bergaya plaza tol. Plaza tol di negara Indonesia dipanggil Gerbang Tol serba sederhana.

Setakat ini pada pandangan mata ini. Plaza tol kota Beijing paling unik lawa. Plaza tol berwarna-warni dengan gerbang atau gapura berseni bina gapura Cina. Pun begitu plaza tol kita lebih kemas lebih kelihatan mantap modern binaan.

Melbourne pula. Kenderaan hanya di-skan kala lalu plaza tol. Mesin skan bagaikan kamera jerangkap samar. Nanti kita bayar bil tiket tol di pejabat berkaitan. Kalaulah sistem begini diamalkan di negara kita. Mungkin ramai yang menangguh bayar tiket parkir.

Susuran lalu dari Jakarta pergi Bogor


Antara billboard terpandang oleh mata dan sempat dirakamkan gambar. Billboard iklan saranan pemerintah. 2 Anak Lebih Baik. Kalau pemerintah Malaysia pernah dengan kempen negara meramaikan warganegara. Kempen meramaikan zuriat pada awal dekad tahun 80-an dulu. Terutamanya pada bumiputera. Indonesia pula dengan kempen kurang anak lebih bagus.

Semasa kempen bumiputera meramaikan zuriat itu, kita baru berumah tangga berkebetulan berhajat mahukan tujuh atau paling kurangnya lima cahayamata. Sudah dirahmati dengan empat orang ini pun satu rahmat. Berbanding dengan kawan yang hanya dengan seorang cahayamata. Atau belum dirahmati zuriat sampai kini.

Juga terpandangkan billboard dengan gambar presiden Indonesia dan nama parti pemerintah. Dalam hati. Pemilu?

Terpandangkan pejabat Bulog tepi lebuhraya. Kami berdua bicara tentang dua sahabat Aberystwyth berasal dari Indonesia. Dua sahabat ini bertugas di Bulog ini. Bapak Maskor dan Bapak Harris Nasution.

" Tajuddin bukan Bulog? Oh dia di Acheh sana. "

Suami terima panggilan telefon dari Profesor Dr. F pun berketurunan Dusun Sabah dulu serombongan dengan kami suami isteri pergi Chiang Mai.

" Eh aku sekarang ni kat luar negara laa.. Jakarta. "

Bersambutan ketawa empat lagi orang Malaysia dalam kereta hitam.

Luar negaranya hanya di seberang selat.

Keluar dari kota Jakarta. Sawah-sawah padi tepi lebuhraya. Satu keunikan Jakarta. Sawah-sawah padi pinggiran kota. Kuala Lumpur pula. Ladang kelapa sawit pinggiran kota.

Terpandangkan kelibat bendera-bendera parti pemerintah Indonesia. Dalam hati. Indonesia bermusim pemilu atau pilihan raya? Kurang tahu pula saya.

Antara pandangan menambat mata. Sentul dalam daerah Bogor sebelum sampai kota Bogor. Sentul City sebelum kota Bogor.

Komen kita buat didengari suami. " KL ada Sentul. Sini pun ada Sentul. "

Sembang-sembang suami dan kawan-kawan yang tiga orang itu. Ada yang mengatakan kota Bandung itu di Jawa Timur sana. Malaslah saya beritahu. Bandung itu di Jawa Barat. Kota besar Jawa Timur. Kota Surabaya.

Suami menanyakan samada Su bawa nombor telefon Dr. Diah dulu sama rombongan dengan kami di Chiang Mai. Terlupa laa. Memang benar-benar terlupa. Kalau tidak. Boleh juga bertemu Diah dulu kami rapat berkawan semasa di Chiang Mai. Nombor telefon itu tercatat dalam buku nota suami guna semasa di Chiang Mai itu. Dr Diah orang Surabaya menetap di Bogor.

Kereta kuda delman kota Bogor


Sebelum terbang. Suami forwardkan satu emel dari TNC [Timbalan Naib Canselor] IPT di Bogor itu. Pemberitahuan tentang nama hotel penginapan kami di Bogor. Juga tentang isteri TNC itu akan bawa isteri-isteri tetamu dari Malaysia jalan-jalan melihat kota Bogor. Hanya kita seorang isteri dalam rombongan ini. Makanya berdua sajalah nanti Su dengan ibu itu.

Sudah Su cari informasi tentang Bogor dan hotel kami bakal diami selama tiga malam di Bogor. Selepas itu baru bermalam di Jakarta sebelum terbang pulang. Kalau ikut cadangan suami. Kalau cukup masa. Mungkin boleh pergi Bandung.

Selepas bulatan pangkal bandar dengan papan tanda kurang faham saya maksud bahasa. Sekawan kereta kuda selepas bulatan ini. Kumpulan van Angkutan Kota warna hijau selepas kawanan kereta kuda ini. Angkutan Kota ini semacam bas mini tetapi hanya van biasa. Kereta kuda itu salah satu dari pengangkutan awam di Bogor ini. Selepas stesen bas sebelah kedai makan Nasi Padang. Terlihat dari pangkal jalan atau sebenarnya lorong. Nama hotel kami bakal diami.

Juga mata ini. Tidaklah terlepas pandang satu mall sebelah hotel ini. Mall masih dalam kawasan hotel. Botani Square dan Hotel Santika atas tanah IPT Bogor itu. Kawasan hotel sebelah kampus bandar IPT itu. Hotel Santika ini satu daripada pelaburan IPT di sebelah hotel itu. Institut Pertanian Bogor berstatus universiti. Sama dengan status Institut Teknologi Bandung dulu suami berurusan sana. Tahun kami sekeluarga ikut suami pergi Bandung.

Kata dalam hati. Sedang pengawal berunifom biru gelap di pintu pagar hotel skan lantai kereta. Apa-apa hal nanti. Bolehlah saya jalan kaki dari hotel pergi mall ini.

Van angkutan kota hijau Bangor


Ssuriha. Get yours at bighugelabs.com/flickr

free counterTetamu Rasanubari
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Sampai Jakarta sebelum pergi Bogor

Sesampai Bandara Soekarno Hatta


Hari Rabu 11 Februari hari sampai Jakarta

Sesampai Lapangan Terbang Soekarno Hatta. Antara pandangan pertama lapangan terbang ini dari tingkap pesawat. Kecil dan sederhana kompleks lapangan terbang atau bandara kata orang sini. Seakan lapangan terbang lama bandar kelahiran tiga puteri kami. Lapangan terbang Su sampai Kota Kinabalu buat kali pertama. Lebih suku abad lalu.

Pandangan pertama sejurus keluar dari pesawat. Lantai merah terracotta lapangan terbang ini.

Menuju Terminal Ketibaan. Menuruni aras. Alamak. Tangga ke.. Escalator menurun sedang diperbaiki. Terpaksalah kita menuruni tangga.

Suami bertanya tentang ubat. Lupalah pula bawa ubat sakit kaki tu.

Mata memandang lantai berkilat warna merah bata. Lapangan terbang lebih kecil dari lapangan terbang terkini ibu negeri kelahiran suami. Kecil namun dengan pesona tersendiri. Lantai merah dengan siling rendah. Gandingan warna merah lantai dengan coklat kayu pada siling meredup mata. Mungkin lapangan terbang ini sudah sedikit diperbesar baiki. Kerana berbeza dengan gambaran Ti tentang lapangan terbang ini beberapa tahun lalu.

Beberapa meter selepas menuruni eskalator. Suami mengomen tentang seorang tukang kebun sedang membersihkan taman tanpa memakai kasut. Su mengomen dalam hati. Hotel di Chiang Mai dulu. Semua pekerja mengemas kamar bertugas tanpa memakai kasut. Hanya bos mereka ini memakai kasut. Bos bertahap supervisor. Seolah-olah pekerja tahap mencuci dan mengemas memang unifomnya begitu. Tanpa memakai kasut.

Kala sedang beratur menunggu giliran di kaunter imigresen. Muncul dua kawan suami. Muncul di belakang suami. Kawan-kawan sama urusan kerja di Bogor. Salah seorang dari mereka berdua ini. Tadi kami ketemu selepas selesai urusan check in di kaunter ekspress. Dr. Z dari Serdang. Bukan orang universiti suami. Penyelidik dari badan bukan universiti.

Juga baru teringat. Dalam pesawat tadi. Salah seorang dari dua itu. Dr W kawan sama fakulti suami. Dr W ini kerusinya di hadapan kami.

Kaunter imigresen sesederhana kaunter yang sama di Lapangan Terbang Sasteranegara Bandung. Hanya ruang kaunter di lapangan terbang ibu kota negara Indonesia ini lebih besar dari ruang kaunter di Bandung sana yang lebih kecil sempit. Bagaimanapun kaunter-kaunternya lebih kurang sama. Rendah terbuka tanpa cermin penghadang. Seingat-ingat Su. Tiada lapangan terbang di Malaysia dengan kaunter sebegini rupa. Mirip meja kaunter simpan barang sebelum kita memasuki pasaraya. Itu apa yang terbayang pada fikiran semasa mencatat ini. Kaunter mirip dengan kaunter imigresen bandara ini.

Berkumpul di hadapan kami. Empat orang wanita Melayu Malaysia bertudung.

Semuanya pantas. Tiada soal tanya. Tiada ucap selamat. Tiada senyuman. Petugas kaunter serius wajah tunduk muka hanya buka passpot dan cop. Alhamdulillah kerana tiada masalah.

" Ini kan penerbangan kerjasama MAS dengan Garuda. "

Tadi dalam hati ketika pesawat sedang terbang. Terfikir sendiri. Setiap kali mahu melepasi imigresen luar negara. Setiap kali itu berdebar dada. Lega bila melepasi kaunter imigresen tanpa masalah.

Juga terfikir sendiri. Setiap kali menaiki kapal terbang. Masih ada gerun itu. Terutamanya bila pesawat bergegar kala melepasi cuaca kurang sentosa. Malah suami kita. Berulang terbang sedari umur dua belas tahun. Masih ada rasa gerun selagi pesawat belum sampai destinasi.

Selepas kaunter imigresen. Tiga kawan bertemu seorang lagi kawan sama urusan. Profesor dari fakulti lain. Bukan sama fakulti dengan suami dan seorang lagi kawan itu. Dr. C mungkin sudah pun melepasi umur bersara. Dalam rombongan ini. Tiga orang U**. Seorang bukan orang univeristi.

Berbaris selepas mendapatkan bagasi. Terpandangkan papan tanda atau poster berkaitan hukuman mati pada pengedar narkoba. Narkoba.. Hukuman Mati Menanti. Sebelum itu Su ada bertanyakan suami. Samada Indonesia pun sama dengan Malaysia. Hukuman mati buat pengedar dadah. Sempat kita merakamkan gambar poster ini.

Selepas karosel bagasi. Bagasi perlu melalui mesin skan. Beratur di hadapan Su dan suami. Sekeluarga warga Indonesia mirip rupa India atau Punjabi. Bertutur dalam bahasa Indonesia. Suami isteri muda dengan dua anak kecil. Bagasi besar-besar memenuhi troli. Satu daripada bagasi. Bagasi besar jenama tersohor dari Perancis itu. Kala troli kawan ini hampir terjatuh. Su membantu pegangkan troli. Bergegas datang pengawal tolong angkat beg besar terjatuh dari troli.

Su beritakan pada suami. Orang India tu cakap bahasa Indonesia. Orang Indonesia tak kira apa keturunan. Semua bertutur dalam bahasa Indonesia.

Sampai Jakarta lagi


Bertemu dengan dua lelaki Indonesia di hadapan pintu Terminal Ketibaan. Sebelum melepasi pintu keluar terminal. Wakil Profesor Dr H dari Bogor. Timbalan Naib Canselor satu IPT Bogor itu. Dua lelaki ini senyum manis menunduk pada kita dengan dua tangan diangkat rapat sebagaimana gaya orang Siam memberi hormat. Salah seorang dari dua lelaki ini namanya dalam bahasa Sanskrit bermaksud negara.

Sementara menunggu suami kita pergi kamar kecil. Semua berkumpul berdiri menunggu. Berdiri menghadap pandangan sebagaimana pandangan di dalam gambar. Kereta menanti di sebelah kiri gambar. Belakang billboard besar itu. Billboard bertulis Welcome To Indonesia.

Membelakangkan kioks sebagaimana di dalam gambar di bawah ini.

Lamalah pula suami kita. Dua kawan itu pergi dulu menuju kereta. Seorang kawan sefakulti suami dan seorang dari dua lelaki Indonesia itu. Lelaki namanya bermaksud negeri itu. Terus menunggu suami.

Sesampai kami ke kenderaan menunggu. Ada antara kami orang Malaysia yang mengomen tentang kenderaan. Kenderaan hitam mirip Avanza atau Chitra. Bukan komen suami kita.

Muat-muat kami berempat dengan pemandu dan dosen Indonesia itu. Dua di belakang. Bertiga di tengah. Kami suami isteri menempati kerusi tengah. Suami kita di tengah. Kawan suami itu di sebelah suami. Dr W ini dulu pun seperjalanan dengan kami ke Sandakan. Urusan suami pergi Sandakan dan Bogor ini atas kapasiti suami sebagai penyelidik pakar perunding dari U**.

Alhamdulillah bermula perjalanan dari Jakarta pergi Bogor.

Kioks donat Bandara Soekarno Hatta


Ssuriha. Get yours at bighugelabs.com/flickr

free counterTetamu Rasanubari
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape